Sürekli Keşfet

CEO’s Üst Düzey Yöneticilerin İş ve Yaşam Dergisi 2009/Sayı:65

Erişmek zorunda olduğumuz şey….

En iyi hal için, en iyi kişi olabilmek için kendini şekillendirmek için yaptığımız şey…

En heyecanlı…

En bilinmeyen yönlerin çıkması ortaya….

En farkındalık….

En iyi güçleri anlamak içimizde.

En büyük zirve, yaşamdaki…

Kendini keşfet…

Sürekli…

Ve de

Herşeyi…

Yaşamın akışında…

Daha çok şeyi bulabilmek için.

Daha fazla zevk alabilmek için.

Daha fazla görebilmek, duyabilmek, dokunabilmek ve hissetmek için.

Daha büyük beklentiler için.

Daha fazla erdemli olabilmek için.

Daha iyi ilham alabilmek için.

Daha fazla örnek olabilmek için.

Daha seçici olabilmek için.

Daha iyi düşünebilmek için.

Daha fazla kendine yardım edebilmek için..

Daha fazla başkalarına yol gösterici olabilmek için.

Daha fazla kendine egemen olabilmek için.

Daha fazla verebilmek için.

Daha fazla idrak gücü için.

Daha cesurca kabullenebilmek için.

Mutluluk için.

Kendinin farkında ol , iste ve keşfetmeye devam…

Kişi kendi hayatının, mutluluğunun tasarımcısıdır. Muhteşem bizi istiyoruzdur. Geriye doğru değil, ileriye gidelim. Geçmişe değil geleceği düşünelim. Hep bir öncekinden daha iyi olmalı. Keşfetmeye çalışmak kadar keşfedilmeyi beklemek ya da keşfedilinmeyi sağlayabilmek de güzel. Yeni birşeye kavuşmak kadar, var olan birşeyin farkına varmak da keşfetmektir. Durağan hayatlarda veya amaçsız anlarda yaşamak tatsız. Kalıplara sokulmuş hayat ya da yüksek ölçüde  ya da haddinden fazla planlanmış bir hayat ksııtlanmış hayattır. Açık,  yalın ve yansız olmak lazım.

Keşfetmenin amacı, sonuçta başarıya ulaşmak. Herkesin hedefi farklı, herkesin başarı kriteri ya da anlamlandırması farklı. Buna ulaşırkense ilham alınan kaynaklar ne? Ya da ilham veren… Herkesin beslendiği kaynaklar farklı. İlhamı, kendimizden, bir başka kişiden, yaşanan bir olaydan, içinde bulunduğumuz bir andan, bir histen veya rüyalarımızdan alırız. Almaya çalışmadan, zorlamadan kendiliğinden zihne giren doğal bir şey. Yaratıcılık esnasında ruhun arzulanan, beklenen yönde etkilenmesi. Karşı konulamaz, yok sayılamaz reddedilemez ve de mutluluk kaynağı aynı zamanda. İlham, hassasiyetin kazandırdığı algılamalar ve eylemler sonucu oluşan hal ve bu halin de ortaya çıkardığı olumlu bir sonuç ve keşfedilen de birşeydir. Keşfederken de ilham aldığımız şeyler önemli.

Yani sürekli keşfetmek için sürekli ilham almalıyız. Ve de ilham olanaklarımızı mümkün olduğunca çoğaltmalıyız.  

Sözler, mevsim, müzik, anlar, haller, tezahürler, kişiler, deneyimler, deneyimsizlikler, tenha yer, yoğunluk, sadelik , görsel olan herşey, eşyalar, çiçekler, çöl, dağ, deniz kısaca tabiat, bulunduğumuz mekan, tepkiler, idrak, anlayış,  hayranlıklar, başarılar, hoyrat bir kuvvet, ya da naif bir davranış, özgürleşme, rekabet, hayaller, limitsizlik ya da limit.….

Sadece kendini keşfetmekten bahsetmiyoruz. Bulunduğun mekanı bile daha iyi görebilirsin. Yakın bir dostun bazı ilginç yönleri ile karşılaşabilirsin ya da sana uzak olan birini sana yakınlaştırabilir ondaki birşeyi keşfetmek… Olayları daha iyi algılayabilirsin. Söylediklerinle yaptıkların arasındaki ilişkiyi, bağlantıyı ya da anlamsızlığı bile keşfedebilirsin. İstediğin ve başına gelen arasında  nedensellik kurabilir ve aradığını bulabilirsin bir anda.

Bakmak ve düşünmek gerekiyor. Kanallar açık olmalı, gözlerimizi biraz daha açabilmeliyiz. Kalbimizi daha da genişletmeli, hoşgörülü olmalıyız, paylaşımcı, sabırlı olmalıyız ve eğer kendimizin farkında olabilirsek, attığımız her adımın bile,  o zaman keşfedecek çok şey olduğunu görebileceğiz. Keşfederken zorlamaya, zorlanmaya asla gerek yok. O zaten doğal yolla oluşacaktır. Dozajı ayarlamalı.

Bu bize ve yaşamımıza  ne getirecek ?

Kendimizi seveceğiz. İnsanları seveceğiz. Tatmin duygumuz artacak. İşlerimizde başarılı olacağız. Özel hayatımızda mutluluk oluşacak. Heyecan gelecek.

Diğer türlü yaşam, çok monoton, renksiz ve tatsız olurdu. Değişim olacak. Değişime uyum sağlanacak. Tüm değişimlerdeki farklılıkları da keşfedeceğiz ve bu bize tatlı ve vazgeçmesi de zor bir yaşam bırakacak. Büyüyecek, gelişeceğiz. Hiçbir zaman geriye gitmeyeceğiz. Keşfetmez, peşinden gitmezsek, almazsak içimize, o takdirde yerimizde sayacağız, küçük hırslarımız, arzumuz, gücümüz olmayacak ve bu bize bişey yapmayacak belki, belki farketmeyecek bir şey ama o zaman da alacağımız ve sahip olacağımız bazı duygular ve  mutluluklar da bizimle olmayacak. Tercih….Yaşam tercihlerle dolu,  anlar boyunca. Karar anlarını, nerde olmak istediğimizi, nasıl biri olmak istediğimizi, nelere sahip olmak istediğimizi, yaşamımızda ne kadar yükseleceğimizi, ne kadar değişmek istediğimizi, ne kadar iyi olacağımızı, ne kadar hayranlık uyandıracağımızı biz belirleriz. Biz yaparız. Sadece aynı yerde kalmayalım ve buna izin vermeyelim.

Siz nasıl tercih ederdiniz?

Platon :  ‘’ İnsanın kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür. ‘’

Etkili, derin, zengin çağrışımlar yaratacaktır içimizde… Fethetmek, keşfetmek, hissetmek ve değişmek..

Yaşamın kapıları…Kendi kapılarımız. Açtık, aradık, gördük, aldık, donandık ve  sunduk.

Sürekli keşfedelim…Herşeyden önce kendimiz için….

Ayşen Arıduru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir