Hayatın Her Alanında Denge

CEO’s Üst Düzey Yöneticilerin İş ve Yaşam Dergisi 2008/Sayı 55

“Hayal kırıklığı ve atalet büyüsünü bozmak için gerekli olan tek şey, başarısızlık imkansız gibi davranın” Dorothea Brande

Eşsiz hissetmek daha gerçekleşmemişse daha hiç birşey olmamıştır. Odaklanılan her aktivitede, duygu ve tavırlarda denge kurmak gereklidir. Duygusal ve Kişisel Etki Zincirinizin içinde barınarak ve de göstererek yaşanmalı…

Bu yazımda, daha soyut kavramlar üzerine düşünsellerimi ifade etmek ve paylaşmak istedim. Varolan üst düzey yöneticileri değerlendirdiğimizde, gördüklerimizle, sahip olunanlarla, olması gerekenlerle, bize yol gösteren devinimlerini göstermekti amacım.

Böylelikle yaşamlarımızda sürekli gelişim, büyümeyi vre ideali bir parça aydınlatacağız belki de. Tüm üst düzey yönetici ve yönetici adaylarına….

Liderlik yetkinliği, bireyin duygularını ve kendini tanıması ile başlar. Yaşadıkları hissettiklerinin olumlu yanları vardır ama güç durumlarda zor anlarda negatif etkilerden sıyrılmasını bilen bir  güç, enerji ve hırsa sahiptir.  Kendi kaynaklarını, yetilerini ve sınırlarını bilir ama bazen de öylesine inanılmaz olur ki her şey…. şaşkınlık duyar ama gizlemeyi de iyi bilir. Duygularını yönetmeyi çok iyi bilir. Duygularının sorumlusu kendisidir. Hayat odaklıdır, geriye gitmez, geçmişte yaşamaz. Kendine yönelik güçlü bir motivasyonu vardır. Daha doğrusu motivasyon kaynakları vardır. İlişkilerini iyi yönetir,  kontrollüdür. Ortak değerler, ilkeler, misyon, vizyon yaratmayı sever. Ardındakileri sürüklemekten hoşlanır bu sebeple de kabullenilir. Kişisel prezentasyon, kendisine özgü stil, ses tonu, mimikler, bütünsel görüntü , kıyafet, tercih edilen renklerle bu saydıklarımız, dışsal görünüşte etkilidir. Etkili ses tonu, beden dilini iyi kullanabilme, belirgin bir özelliğe sahip olma,  bakış açısı,  vizyonu, konuşma şekli, içeriği ile bir bütünde görülür herşey.

İdrak gücü, cesaret ve kararlılığıyla dünü düşünen, bugünü fark eden, yarını görebilen bunu başarabilen ve kendisini tanıyan,  bilen insan olmalı. Karizma sahibi liderler önemli plan ve projeler sahibi şahsiyetlerdir. Zaman, mekan mefhumları yoktur ve hayatlarını ilişkilerini dengede kurarlar.  Sezgileri de güçlüdür. Bu tip bir insanın aşırıya kaçmadığı sürece tercih edilen ve diğer insanlara göre fark yaratan bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Ne istediğini bilen, kendisi ile barışık ve liderlik vasıflarını taşıyan ve ön planda olabilen bir kişinin bulunduğu organizasyona olumlu katkıları olabileceği gibi (motivasyon yaratma, değer katma,  pozitif duyguların kombinasyonu ….) bazı kişiler tarafından çekilememezlik ve kıskançlık gibi duygulara da yol açabilir. Böyle birinin bulunduğu organizasyonun imajını iyi tutabileceğini düşünürken ancak etrafındaki insanları kırmadan küçümsemeden olumlu yönde duygusal zekasını kullanarak aynı zamanda yardımsever bir ruhla ve birleştirici olarak yaşamalıdır. Bu yönlerini kullanacak diye aşırı tutumlardan, kendini beğenmişlikten  kesinlikle kaçınmalı, yoksa tüm insanları karşısına alacak ve sevilmeyen biri olacaktır.

Hayranlık uyandıracak,  bireylerin ortak istekleri ve  hedefleri doğrultusunda somut tavırlarla ve psikolojik yönüyle de etkileyici olarak kabullenilmeyi sağlayacaktır.

Kişiler, kendilerini tanıyarak geliştirmeleri ve bu yönlere dikkat ederek değişimi her zaman yakalamalı ve bu değişimi hissetirmelilerdir. Bu durumda kendine güven artacak, iş ve özel yaşamda mutlu, hayatla barışık ve başarılı olacaklardır.

Önce duygusal farkındalık ve kendini tanıma şart. Yapacaklarına ve kendine inançla,  doğru bildiğini yapmaktan çekinmemeli, kararlılıkla üzerine gidebilmeli. Güvenilirlik, bilgelik hali olmalı. Global düşünme şekli, rekabetçi olma, stratejik düşünme, güçlü, iletişim, yüksek profil, güvenilir, itibarlı, değerlerine bağlı, görebilen, esnek, etkileyici, marka isim, insan odaklı ve tutkulu olmak CEO’ların temel özellikleridir.

‘’Olasılığı olmayan ya da olasılığı olmadığını düşündüğünüz birşeyin gerçekleşebilmesi için olası olmayan davranışlarda bulunmak gereklidir.  ‘’

Bilge yöneticiler imkansızlıkların içinde bile çözümler yaratırlar ve imkanlı hale getirebilirler. Hayat ve iş devam ederken birçok zorluk, engel, sorunlarla karşılaşıyoruz. Önemli olan içsel olarak bunların nasıl algılandığı ve nasıl aşıldığıdır. Bütünsellik kavramı içinde bunlarla karşılaşıldığında ve büyük resim görüldüğünde nelerin yapılması ya da yapılmayacağı da zaten belli. Yönetici böyle bir anda aldığı kararların sorumluluğunu sonuna kadar da taşır. İnanması yeterlidir. Zihinsel performans fiziksel gerçeklik ve performansı ile birleştiğinde sonuçlar hayret verici olabilecektir. Burada da doğru ego yönetimi devreye girmektedir. Cazibe ile, inançla, sevgiyle, hislerle, iyiniyetlerle yolda devam ederken, egoları da bir nebze yüksekte tutmakta fayda olacaktır, aynı zamanda alçak gönüllü, iyi imaj yaratarak, ilkeli, esprili ve de egolara yenilmemek ise zorunludur. Bilgelik hali ile egoları çok iyi dengelemek gerek. 

Yazar, W. Bradford Swift’ göre amacını bilerek yaşamanın 10 yararı;

Odaklanma, Tutku, Durdurulamaz olma, Tatmin, Değerlerine bağlı bir yaşam sürme, Eğlence, Bütünlük, Güven/İnanç, Lütüf, Akış.

En son Akış’da aslında hepsi şöyle özetleniyor.

Bir amaç için yaşayan insanlar, evrensel bilinç nehrinin akışına kapılırlar. Akıntıya karşı kürek çekmektense, olayları oluruna bırakırlar. Akışa engel olmazlar. Tanrı’nın bu Evren için yaptığı ilahi tasarımı ve planı asla tam olarak anlayamayacak olsalar da bunların gerçekleşmesinde vazgeçilmez bir rol oynayabileceklerini bilirler.

Ayşen Arıduru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir