Gücün Sırrı

CEO’s Üst Düzey Yöneticilerin İş ve Yaşam Dergisi 2008/Sayı 57

“Güçlü olan, zayıf yanını herkesten iyi bilendir; daha güçlü olan ise zayıf yanına hükmedebilendir. “

İnsanın güç içinde yozlaşmaksızın, doğru ile adilin temel ilkelerini birleştirmesi, gerçekten büyük bir güçtür. Bu noktayı anladığımızda, açıkçası, büyüklüğü çözülmez bir şekilde adaletle birleştirmek gerektiğini gördüğümüzde olup biten herşeyi daha iyi anlayacağız. 

Bizi güçlü yapan hazmettiklerimiz, muhafaza ettiklerimizdir.

Güçlü kişi’deki deneyimin tanımı, , başına gelenle değil, başına gelenlerle ne yaptığıdır.

Güçlü insanları tanımlarken;

Büyük işleri&şirketleri yönetenler, büyük istihdamlar sağlayanlar, ülkeye yenilik ve değişim getiren ve katkı sağlayan kişiler, toplum/ toplulukları fikirleri ve yorumları ile etkileyerek göze çarpan kişilikler, başarılı karizmatik liderler, büyük servete sahip olanlar, hükümet kademesindeki liderler, ülke politikalarına etki edenler, Marka olmuş isimler, Hayranlık duyulanlar, STK’lardaki etkinliklere destek verenler ya da birebir etkili rol oynayanlar diye düşünebilir tanımlayabiliriz.  

İş dünyasında güçlü olabilmek için; öncelikle kazanılmış beceri, deneyimlere ve kişisel yetkinlik ve karakter özelliklerine ihtiyaç vardır. Güc’ü kişinin kendisi yaratması gerekir. Etki alanı yaratarak, ardındaki ve temastaki çevre insanların kalbini, aklını kazanarak bu gücü geliştirebilir ve daha da büyütebilir. Gelecek için kendi modellerini yaratabilir, kişileri eğitmeye katkıda bulunur.

Güçlü insan, kendine çok yakın olabilen doğru ve  iyi  bir ekibe sahip olmalıdır. Kurmayları oluşturmalıdır. Güçlü ve pozitif enerji,  fiziksel ve düşünce dayanıklılığı önemli.

Güçlü iş insanı olmanın kriterleri;

Kendini tanıyan, Cesaretli, Savaşmaya hazır, Tutkulu,Yaratıcı, İnançlı, Sabırlı, Etkin bakış açısı, Yetenekli, Baskın karakterli, İçgüdülü, Innovative, Vizyoner, Küresel düşünen, Değer yaratan, Rekabetçi, Marka olan, Proaktif düşünen, Karizmatik lider, Risk yönetebilen, Güçlü ifade , Hitap yeteneği, Hızlı tempolu, Sonuç yönelimli, Kararlı,  Çok yönlü düşünme, Öngörü, Farklılık, Hızlı, Fırsatları gören, İşbirlikçi, Geleceği yöneten, Beklenmedik durumlara hazırlıklı, Esnek, Mücadeleci, Stratejist, Keşfeden, Sinerji oluşturan, Otorite, Yaptırım gücüne sahip, Koalisyon kuran, Peşinden sürükleyen ve Olağandışı.

Sadece bir vizyon yaratmak değil, anlamlı ve paylaşılabilen bir vizyon oluşturmak önemlidir. Güçlü ve kontrol edilebilen egolara sahip olarak,  zeki insanlarla birlikte başarılı bir şekilde çalışmaları ve yaratıcılıklarını ortaya koymalarını desteklemek için, toplumsal mimari yapıyı geliştirmektir.

Güçlü insan cesareti ile zekasını birleştirir. Güçlü insan asla çaresiz kalmaz, sürekli çözüm üretebilme yeteneği vardır. Özgüveni vardır. Yenilgiyi kabul etmez, zaten o noktaya da gelmez. Her zaman başaracağına inanmıştır ve hedefi budur. Hedeflerine ulaşmak için asla yorgunluk hissetmez, yavaşlamaz.  Güçlü insanın hedefleri vardır ve bu hedeflerine ulaşmak üzere çıktığı yolda asla yorulmaz, her işin üstesinden gelebileceğini bilir ve kararlı davranır, kararlı devam eder. 

Bugün gücünü kaybeden iş insanları acaba neyi yanlış yaptılar? Hataları neredeydi?

Alternatif planları yoktu. Farklı güç odaklarını yanlarında tutmadılar. Güç ile övününce karmaşa yarattılar. Hazmedilmedi. Sahip olunan tüm maddi ve manevi değerlere sahip çıkılmadı. Ekol yaratılamadı. Herşeyin bir gün tersine dönebileceği konusunda zor günler planı yapılmadı. Başlarına gelen şeylerle mücadele etmek için azimli olmadılar. Öngörü eksikliği oldu. Global düşüncedeki yetersizlikle karşı karşıya kaldılar. Kişisel menfaatler ön planda tutuldu. Paylaşımsızlık ve kibir, zarar veren hırsla içiçe yaşadılar. Etik bakış açısının kayboldu. Dengesizlik, politik olmama, hükmedememe, kontrolsüzlük, değişime uyumsuzluk, profesyonelleşememe, sıradışı olamama, cesaret dengesini kuramama ile karşılaştılar.

Ekonomik krizler, krizi yönetememe, olumsuz ile baş edememe ve elbette şanssızlık…

‘’Güç ile övünmek karmaşaya yol açar. Yılmamak ilerletir. ‘’

Güç veren sektörler’ e baktığımızda; Petrol, Enerji, Finans, Teknoloji (internet-telecom-iletişim), Savunma, Sanayi, FMCG, İlaç, Medya, Maden, Otomotiv olarak değerlendirebiliriz.

Güçlü uluslar, kendisini iyi yönetir. Güçlü milletler, vizyon ve ilke sahibidir ve bu ilkeleri uğruna mücade eder ve kazanır. İlerlemeyi, gelişmeyi , büyümeyi, yükselmeyi arzulayan uluslar, öncelikle sahip oldukları toplumlarının değerini yüceltmek ve güçlü hale getirmek zorundadır. İmkansızlıklar, zorluklar ve başetmeler de tecrübe kazandıracaktır.

Fortune araştırmasına göre;

Bill Gates, çalışanlarının içgüdülerine güvenerek, Microsoft’u başarılı bir şirkete dönüştürdü.

Michael Dell işletmesinin merkezine müşteri ilişkilerine yerleştirerek bir bilgisayar devi yarattı.

Andy Grove, piyasa tehditlerini aşıp, tehditleri ‘’paranoyalık’’ dediği tutumla Intel’in rekabet avantajına çevirdi.

Jack Welch, General Electric içinde bir bilgi kültürü yaratıp sonuçları ödüllendirdi ve General Electric’i güçlendirdi.

Herb Kelleher, küçük şirket kültürü yaratmak için koyduğu olağandışı kurallar Soutwest’i büyüttü.

Lou Gerstner IBM’i ‘’çözümler’’ üzerinde odaklayarak büyük başarılar elde etti.

Medya dünyasının imparatoru, News Corporation’dan  Rupert Murdoch. Rekabetin şiddetli olduğu medya sektöründe gösterdiği kararlılıkla  sahibi olduğu News Corporation’ı global bir medya imparatorluğu haline getirdi.

Apple CEO’su Steve Jobs, teknoloji dünyasının yönünü değiştirmeyi başaran ender CEO’ların başında. iPhone ile iletişim alanında yön belirleyici konuma gelmiştir.

Wall Street’in önde gelen bankalarından Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd Blankfein. PepsiCo’nun Başkanı Indra Nooyi.

Patronlar dünyasının diğer ünlü isimlerinden Microsoft Başkanı Bill Gates.

Dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduran Meksikalı milyarder Carlos Slim.

Exxon Mobil’in CEO’su Rex Tillerson. Wal Mart CEO’su Lee Scott . JP Morgan Chase CEO’su Jamie Dimon. HP Ceo’su Mark Hurd.

Starbucks sahibi Howard Schultz.

General Electric CEO’su Jack Welch.

Ayşen Arıduru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir