Hızlanın

Black or White Cemiyet, Yaşam ve Kültür Dergisi/2015

Teknolojinin hızına acaba hepimiz uyum sağlayabiliyor muyuz? Ya da acaba birileri daha hızlı da, teknoloji o yüzden mi yaratılıyor, geliştiriliyor? Kimler ne katkıda bulunuyor, değişimin ve hızın ne kadar farkındayız? Oyuncular, kullanıcılar, araştıranlar, geliştirenler üreticiler, tedarikçiler…. Yoksa hep birlikte mi yaratıyoruz, hepimizin mi katkısı var?

Peki geldi önümüze, sunuldu, biz ne kadar adapte olabiliyoruz tüm gelişmelere, ürünlere, yeniliklere… Takip edebiliyor muyuz? Yoksa uyum beklenenden daha da mı yavaş? Neden daha fazla hızlanamıyoruz peki?

Teknoloji yaşam biçimimizi değiştirmesiyle, iş yapış şekillerine kadar, iletişimin hızlanmasına kadar çok şeye olumlu anlamda etkisi var. Sağlık’dan, üretime, finanstan,  müzikten, eğitime kadar birçok alanda teknolojinini önemini , sonuçlarını ve vazgeçilmezliğini yaşıyoruz ve görüyoruz. .

‘’Yüksek kalite çok önemlidir ama aynı zamanda süratli olursa… Hatalara bile hızla düşmeyi, hızla düzeltebilmeyi ve yarışa olanca hızınızla devam etmeyi öğrenin…’’ Prince Pritchett.

Teknoloji, yaşamımızın her anında herşeyle ilgili hız sağlıyor. Daha fazla konfor, daha kaliteli anlar, daha fazla üretim, daha fazla zaman ve daha fazla sonuçlar getiriyor. İletişim daha hızlanıyor. İletişim çok daha fazla yoğunlaşıyor ve yayılıyor.

Tüm insanlara eşit olarak verilmiş hak zaman….ve 24 saaattir. Herkes ne kadar verimli kullanmak isterse… Ne kadar boşuna  ya da ne kadar verimli  geçirmek istediği ile alakalı. İşte  tercih, planlama ve yönetme…

Digital günya ile gerçek dünya artık birleşiyor. Bilgi parmak uçlarımızda. Teknoloji pratikleştiriyor. Meraklar, ilgiler, beyin gelişimi artık daha farklı boyutlarda. Yaratıcılık, aslına bakarsak olumsuz yönde etkileniyor gibi görünse de aslında bence daha fazla çalışıyor sistemimiz. Ve düşüncelerimiz. Daha fazla ve daha derin düşünceler içinde, daha iyi yaratımlar, oluşumlar ve gelişimler söz konusu. İletişim her ne kadar artık eskisi gibi değil, insani değerler, paylaşımlar, özler kalmadı, her şey çok daha fazla sanallaştı diyenler oluyorsa da bence iletişimin gücü çok daha iyi ve hızlı. Kararlar çok daha sağlıklı ve hızlı. Hatta ve hatta teknoloji sayesinde yeni iletişimler, katkı sağlayan ilişkiler de doğmakta. Teknoloji olmayınca her şey duruyor. Haberleşme olmayınca, bir şey üretilmiyor. İletişim kaynaklarını kullanmayınca bazen yanlış anlamalar bile oluyor insanlar arasında. Birliktelikler daha fazla güçleniyor, insanlar birbirlerini anlıyorlar, zaman o kadar değerli ki, peki o zaman,  bize çok değerli bir şeyi, ‘’Zamanı’’  bahşeden teknolojinin, hep yanında yakınında olsak, savunsak, daha da büyütsek fikir ve önerilerimizle, ya da bunları yapanlara destek olsak ve arkalarında dursak…

Uçsuz bucaksız, sonunu, nereye varacağımızı biz bile tahayyül edemeyiz. Ama bunu bilenler yavaş yavaş ortaya koyanlar elbette var.

Kolaylıklar, rahatlıklar için var makinalar. Ama makinalar değil biz makinaları yönetiyoruz her şeyden önce. Doğru ve zamanında kullanmak önemli.  Onlar esir almayacak. Kültürü önemsemenin zamandır. Değerlerin güçlendirilmesi zamanıdır. Teknolojiyi doğru kullanmak, verimli kullanmak zamanıdır. Hız değiştirir, güçlendirir, ivme katar. Bireylere olumlu yönde etki ederken,  topluma bilinç kazandırır, daha performanslı hayat yaşarız. İnsani değerlerden vazgeçmeden…Teması kaybetmeden. Samimiyeti, yardımseverliği, içtenliği hep koruyarak. Daha açık vizyonlarla ve daha geniş dünyanın içinde var olarak. Daha büyük bakarak ve görerek.  Teknolojiye, biz hakimiyet kurarak. Sonunda teknolojiyi geliştiren daha da geliştirecek olan bizler değil miyiz? O yüzden en önemli kaynak, en önemli konu insandır. Yaratan da,  kullanan da, karar veren de….Olanca hızlanalım.

Ayşen Arıduru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir