Ayrıcalıklı Yanlar

Black and White Cemiyet, Yaşam ve Kültür Dergisi/2015

Bir insan karakterinin bütününde, zayıf yanlar ve güçlü yanlar vardır. Güçlü yanını kullanabilen başarılıdır. Psikolojik portresinde, kendini ifade edebilen, karşısındakilerin kendisini tanımasına olanak veren çizgiler, eğilimler ve davranış özellikleri yer alır.

Cazibe, sağlam bir karakter, beceri ve yetenekler, enerji, dinamizm, iyimserlik ve şanslı hal, mutlak bir manyetizm sunuyor. Memnuniyet duygularını ifade etmek, nezaket içinde olmakla, ayrıcalıklı bir hale geliniyor. Enerji ve Azim en güçlü koruyucu. Herhangi bir üstün otorite olmadan, yola devam edecek dinamizm ve güç gerekiyor. Kendine ve fikirlerine  inanma, başını dik tutma ile sıkıntılar, en hassas veya en şansa bağlı olduğu durumda bile, daha kolay çözümlenecektir.

Bir insanı ayrıcalıklı kılan tarafları, aynı zamada karizmayı yaratıyor. Kariyer planlamada ve başarılı bir iş hayatı için önemli unsurlar. Farklı kılan, imaj ve itibarı güçlendiren, sahip olunan nitelikler, farklılıklar, emin ve  güçlü duruşlar iyi bir gelecek hazırlıyor kişiye. Sağlam bir karakterle harmanlandığında ise yıkılmaz bir varoluş ve toplum nezdinde ise hayranlık, saygı ve hatta efsanelere yol açıyor. Bunların olması için dahiliğe de gerek yok aslında. İyi bir analiz ve değerlendirme, vizyon sahibi olma, geleceği öngörebilme, doğru ekipler,  sağlam kurmaylar, doğru kararlar ve biraz da şans gerekiyor… Sempati  önemli, doğallık, bir gülüş, kendine özgü bir ifade, sarfedilen sözler, yaklaşımlar karizmayı sağlayacaktır.

Karizma Sahibi Kişilerin Ortak Özellikleri

*Kim Olduğundan Memnuniyet Duymak ve Kendini Sevmek

Mutlaka bir devlet başkanı, bir bilim adamı, servet sahibi ya da başarılı bir iş adamı ya da yönetici olmaya gerek yok, herkesin içinde bulunduğu çevre ve topluma göre bir yeri, önemi vardır. Kendini sevmek, kendinden hoşnut olmak, başkalarının da sizi sevmesini sağlayacaktır.

*Zayıf Yanları Bilmek ve Objektif Olarak Değerlendirmek

Zayıf yanlar görmezden gelinirse EGO yükselecektir. O da hata yapma olasılığını artırır. Ukalalık karizmayı tam tersine yok eden bir durum. Kendini Bilmeli, Kendininin Farkında Olmalı.

*Başkaları Hakkında Olumsuz Konuşmalar Olmaması

Hangi mevkide olunursa olsun, başkalarının hatalarını uzun uzun konuşmak, dedikodu yapmak doğru değildir. Herkes hata yapabilir. Derin eleştiriler ve başkaları ile ilgili meseleleri, diğer insanlarla konuşmak yanlıştır. Olgun davranış gerekir.

*İyi bir Dinleyici Olmak ve Empati Özelliği

Karşınızdakine değer vermek, göz teması kurarak iyi dinlemek, yeri ve anı geldiğinde, yeteri kadar konuşmak doğru yoldur. Pozitif  iletişimin yolu dinlemek ve karşındakini anlamaktır. Fazla konuşmak, gereksiz detaylarda boğulmak, diyalogda bulunulan kişiyi sıkar. Bu da insanların beraber olma isteği ve hevesini söndürür.

*Beden Dilini Etkileyici Kullanmak

Bir gülümseme, yüzdeki bir ifade, bakışlar, sert veya sıcak mimik kullanımı , duruş özelliği, ses tonu, ellerin, kolların hareketi, oturuş, neşe hali, insanların size yakınlaşmasını, yaklaşmasını etkileyecektir. Naturellik şart.

*Sohbet Edebilmek

Genel Kültür Sahibi olmak, Okumak, Araştırmak, Kültür, Sanat, Müzik, Spor, Ekonomi, Siyaset, Gündemi Bilmek, Dünya, Yaşam hakkında herşey ile ilgili donanımlı olmak, iyi bir sohbeti sürükleyecektir. Espri ve keyiflerle bezenmiş bir sohbet  kişiye değer katacaktır. Sosyal ve dışa dönüklük, hayranlığı artıracaktır. Kendini sürekli geliştiren, kalkındıran ve devamlı ileriye doğru giden insanlar karizma barındırır.

*Hobilerin Olması

İlgi, merak, eğilimler ve tutkular karizmayı olumlu etkiler. Zaman yönetimini iyi  yaparak, tutkulu yaşanan herşeyin kişiye katkısı vardır.  Bildiği ve yaptığı şeyde en iyi olarak, rafine yaşam sürerek, rutin ve ritüeller ile etkileyici bir kültürle, kendinde ve hayatında ince detaylarla bir estetik ve mükemmeliğe şahit olunur. Hayatın anlamını kavramakla, görgülü, bigi ve merakla zevklerini hak ettiği gibi yaşamakla ve yaşadıklarının hakkını vermekle oluyor.

Ayşen Arıduru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir